Comuna Concesti

Scurta descriere a comunei Concesti

Autor:  
Publicat: 22-06-2010
Video (0)   Foto (0)   Comentarii (0)   Vizualizari (3592)  

Comuna Concesti este situat in nord-estul României, in sudul judeţului Botoşani, in apropriere de limita-judeţ Iaşi. Localităţile vecine ale comunei Concesti sunt: Calarasi si Răuseni in sud si sud-est, Todireni in nord.

Teritoriul comunei este intersectat de paralela 47˚31` latitudine Nordica, care trece pe la nord de satul Victoria si meridianul 27˚31` longitudine estica care trece la vest de satul Dragalina.

Comuna este situate in Câmpia Jijiei inferioare, subunitate a Câmpiei Moldovei, de o parte si de alta a râului Jijia si afluentului sau Sitna, mai exact, la confluenta celor doua râuri. Suprafaţa comunei este de 6935 ha (69,25 km2), iar a satului Concesti este de 2884 ha (28,70 km2), ceea ce reprezintă cca. 1,5% din suprafaţa judeţului si plasează comuna Concesti intre comunele cu o suprafaţa mijlocie. Densitatea medie a populaţiei este de 55 locuitori/km2, sub media pe tara si pe judeţ.

Satul Concesti este cunoscut din timpul boierului Toderica Sturdza care avea in proprietatea sa mai multe terenuri agricole dar, neavând mana de lucru suficienta, a mers la Bucureşti si a obţinut aprobarea colonizării teritoriului cu oameni din Bucovina, in speţa ucraineni care nu vorbeau romaneste. Pentru a nu aduce oamenii anual, s-a gândit sa-i aşeze pe locul unde este amplasat satul Concesti, in jurul anului 1820. Denumirea satului Concesti vine probabil de la cuvântul “hlepceni”, care in limba ucraineana înseamnă “mălai copt”.

Satul Victoria face parte din comuna Concesti, situate in partea stânga a Jijiei inferioare. Suprafaţa satului Victoria este de 194,94 ha din care 70,9 ha teren arabil, 7,2ha pasuni, 24,87 ha vii, 2,53 ha livezi, 18,36 ha drumuri si 25,90 ha construcţii. Cele mai mari inaltimi le au dealurile “ La podiş”-176m si “Dealul Popii” – 179,2 m, iar cea mai mica inaltime este înregistrata in Lunca Jijiei, fiind de cca. 60 m. Satul a luat fiinţa in anul 1920, numele fiindu-i dat in cinstea victoriei armatelor romane care au luptat împotriva Germaniei in timpul Primului Război Mondial.

Satul Dragalina s-a format in anul 1921, purtând numele generalului Dragalina, evidenţiat in Primul Război Mondial. Situat la o distanta de cca. 6 km de satul Concesti, satul Dragalina este situate de o parte si de alta a râului Daranga, la limita comunei Concesti cu comunele Răuseni, Calarasi si Todireni.

 

«Inapoi«